Γαϊτανακι αρχής ή αρχική θηλιά (Slip knot).

Φτιάχνουμε ένα κύκλο, με την ελεύθερη άκρη του νήματος από πάνω.

slipknot1

Περνάμε το βελονάκι από μέσα, πιάνουμε την ελεύθερη άκρη και την τραβάμε μέσα από τον κύκλο και προς τα πάνω.

slipknot2
slipknot3

Τέλος τραβάμε ελαφρά τις άκρες του νήματος και έτοιμη η αρχική μας θηλιά.

slipknot4

Ζετέ (Yarn Over)

Παίρνουμε νήμα τυλίγοντας το γύρω από το βελονάκι, με φορά από πίσω προς τα πάνω.

zete

Γαϊτανάκια στον αέρα ή αλυσίδα (Chain stitch)

Ξεκινάμε με ένα γαϊτανάκι αρχής. Κάνουμε ένα ζετέ και τραβάμε το νήμα μέσα από την αρχική θηλιά, φτιάξαμε το πρώτο γαϊτανάκι. Επαναλαμβάνουμε την κίνηση για να φτιάξουμε όσα γαϊτανάκια χρειαζόμαστε.

chain1

Παρακάτω βλέπουμε μια αλυσίδα όπου ξεχωρίζουμε το γαϊτανάκι αρχής (γα) καθώς και 8 αλυσίδες. Δεν μετράμε ποτέ την θηλιά που βρίσκεται πάνω στο βελονάκι. Επίσης δεν ξεκινάμε ποτέ ένα σχέδιο απο το πρώτο γαϊτανάκι εκτός και αν αναγράφεται στις οδηγίες. Συνήθως δουλεύουμε στην δεύτερη, τρίτη κτλ θηλιά απο το βελονάκι.

chain

Αλυσίδα γυρισμού (Turning chain)

Για να μπορέσουμε να πάμε στην αρχή της επόμενης σειράς και να πραγματοποιήσουμε την πρώτη βελονιά, θα πρέπει να γυρίσουμε το πλεκτό μας αριστερόστροφα και να φέρουμε το νήμα στο σωστό ύψος της πρώτης βελονιάς. Για να το πετύχουμε αυτό φτίαχνουμε μια αλυσίδα με μια, δυο, τρεις κλπ θηλιές ανάλογα με το είδος της βελονιάς και την ονομάζουμε αλυσίδα γυρισμού (turning chain). Για παράδειγμα όταν δουλεύουμε με άριχτα γαϊτανάκια η αλυσίδα αυτή αποτελείται απο μια θηλιά, ενω όταν δουλεύουμε με ποδαράκια η αλυσίδα έχει τρείς θηλιές.

Θα επανέρθω με περισσότερες βελονιές στο εντωμεταξύ μπορείτε να στείλετε μήνυμα για οποιαδήποτε απορία.

Leave a Reply