cs13

Μπορεί να περάσαν δυο μήνες από την τελευταία μου ανάρτηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθόμουν άπραγη τόσο καιρό. Θα σας τα δείξω εν καιρό αλλά μιας και είναι η εποχή του, θα ξεκινήσω με το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης.

Για όσους δεν γνωρίζουν το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο είναι ένα έθιμο που μας ήρθε από τα ξένα αλλά έχει αρχίσει να αποκτάει φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας. Προσωπικά το σκέφτομαι δυο χρόνια τώρα και φέτος ίσα που πρόλαβα να το τελειώσω (μέχρι σήμερα το πρωί έφτιαχνα καλτσάκια). Για την ιστορία να πούμε ότι στην αρχή οι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα σημαδεύονταν με κιμωλία στις πόρτες των πιστών. Τον 19ο αιώνα εμφανίστηκαν τα πρώτα τυπωμένα ημερολόγια όπου είχαν μικρές χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές. Αργότερα μετατρέψανε τις εικονίτσες σε μικρά παραθυράκια όπου μπορούσαν τα παιδιά να ανοίξουν από ένα κάθε ημέρα. Η ιδέα γρήγορα εξαπλώθηκε και πλέον τα βρίσκεις σε διάφορες μορφές, από τα πιο απλά μέχρι περίτεχνες κατασκευές που μέσα τους κρύβουν μικρά ή μεγάλα δωράκια.

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα ημερολόγια το δικό μου αποτελείται από 31 ημέρες. Αυτό το έκανα επειδή στην δική μου γειτονιά ο Αη-Βασίλης έρχεται την πρωτοχρονιά και όχι τα Χριστούγεννα και έτσι ήθελα να παρατείνω την χαρά των παιδιών λίγες ακόμα ημέρες. Για τις απλές ημέρες έπλεξα μικρά καλτσάκια ενώ για την ημέρα των Χριστουγέννων, που είναι ξεχωριστή ημέρα έφτιαξα ένα γαντάκι. Για την τελευταία ημέρα έπλεξα ένα αστέρι και τέλος τα ένωσα όλα μαζί σχηματίζοντας μια γιρλάντα που καρφίτσωσα στον πίνακα ανακοινώσεων.

Τα καλτσάκια πλέκονται γρήγορα, περίπου 15 λεπτά το καθένα, έχουν 7.5 εκατοστά ύψος και μπορούν να γίνουν όμορφα στολιδάκια για το δέντρο. Για να τα φτιάξω χρησιμοποίησα κόκκινο, άσπρο, πράσινο και κίτρινο ακρυλικό νήμα και βελονάκι 4 mm.

Συντομογραφίες:

γ.α.: γαϊτανάκι στον αέρα (αλυσίδα)

β.β: βουβό γαϊτανάκι

αρ.γ.: άριχτο γαϊτανάκι

μ.π.: μισό ποδαράκι

π: πόντος

cs9

Για τα χριστουγεννιάτικα καλτσάκια:

Με το κόκκινο νήμα:

Γύρος 1: Σε προσαρμόσιμο κύκλο φτιάξε 2 γ.α (μετράνε σαν 1 μ.π) και 4 μ.π., κλείσε τον γύρο με β.γ. στην δεύτερη θηλιά της αρχικής αλυσίδας (5 π).

Γύρος 2: Κάνε 2 γ.α πλέξε 1 μ.π. στην ίδια θηλιά και από 2 μ.π σε κάθε πόντο, κλείσε τον γύρο με β.γ (10 π).

Γύροι 3-5: Κάνε 2 γ.α και από 1 μ.π. σε κάθε πόντο, κλείσε τον γύρο με β.γ (10 π).

Γύρος 6: Κάνε 2 γ.α. και από 1 μ.π στους 5 επόμενους πόντους. (6 π).

Γύροι 7-8: Γύρνα, κάνε 2 γ.α και απο 1 μ.π σε κάθε πόντο (6 π).

Βάλε τον το βελονάκι στην πρώτη θηλιά της σειράς και ένωσε με β.γ.

cs2

Γύρος 9: Κάνε 2 γ.α και δούλεψε 12 μ.π συμμετρικά, κλείσε τον γύρο με β.γ (13 π).

Γύροι 10-15: Κάνε 2 γ.α και από 1 μ.π. σε κάθε πόντο, κλείσε τον γύρο με β.γ (13 π).

Για την θηλιά πλέξε 7 γ.α και ένωσε με β.γ στην πρώτη θηλιά. Κόψε και ασφάλισε το νήμα.

Με μια σακοράφα και λίγο νήμα ράψε το κενό στην φτέρνα.

Με το άσπρο νήμα.

Γύρος 16: Ένωσε καινούριο νήμα και κάνε από 1 αρ.γ σε κάθε πόντο, κλείσε τον γύρο με β.γ (13 π).

Γύρος 17: Κάνε 2 γ.α και γύρνα. Πλέξε από 1 μ.π. σε κάθε πόντο, κλείσε τον γύρο με β.γ (13 π).

Γύρος 18: Κάνε 2 γ.α και  από 1 μ.π. σε κάθε πόντο, κλείσε τον γύρο με β.γ (13 π). Κόψε και ασφάλισε το νήμα. Κατέβασε το πάνω μέρος της κάλτσας.

cs3

Αυτό είναι το βασικό σχέδιο της κάλτσας. Μπορείς να κάνεις πολλούς συνδυασμούς χρωμάτων ή και να τις κάνεις πιο μεγάλες απλά προσθέτοντας πόντους και σειρές.

Καλό μήνα!

cs14

Leave a Reply