Πώς να πλέξεις μισό ποδαράκι στην τρίτη θηλιά

Γειά σε όλους!

Σκέφτηκα να επιστρέψω στο blog με ένα μάθημα σχετικά με το πώς πλέκουμε μισό ποδαράκι στην τρίτη θηλιά (μπδ3θηλιά). Η βελονιά αυτή, γνωστή και σαν camel stitch, είναι αρκετά εύκολη και δημιουργεί ένα ωραίο ανάγλυφο αποτέλεσμα, σαν πλεκτό με βελόνες.

Όπως θα έχετε καταλάβει είναι απλώς ένα μισό ποδαράκι που απλά το δουλεύουμε σε διαφορετική θηλιά.


Στην παραπάνω φωτογραφία έφτιαξα μια σειρά από μπδ. Μπορείς να δεις τις μπροστινές (front) και τις πίσω (back) θηλιές των μπδ, όπου συνήθως βάζουμε το βελονάκι για να δουλέψομε την επόμενη σειρά. Τώρα αν τραβήξουμε (ξεχειλώσουμε) λίγο τους πόντους θα βρούμε ανάμεσά τους και μια “μπάρα”. Αυτή δημιουργείτε από το ζετέ του μπδ και αυτή είναι η τρίτη θηλιά που ψάχνουμε.

Είναι λίγο δύσκολο να την δεις από την καλή (right) πλευρά του πλεκτού αλλά ξεχωρίζει πιο εύκολα από την πίσω (wrong) πλευρά.

Όταν δουλεύουμε σε αυτή τη θηλιά, σπρώχνουμε τις μπροστινές και τις πίσω θηλιές (οι πάνω θηλιές) μπροστά με αποτέλεσμα να δημιουργείτε το ανάγλυφο.

Μπορείς να δουλέψεις μπδ3θηλιά είτε κυκλικά είτε σε σειρές.

Μπδ3θηλιά σε γύρους:

Όταν δουλεύουμε σε γύρους βλέπουμε πάντα την καλή πλευρά του πλεκτού μας. Οπότε για να σπρώξουμε τις πάνω θηλιές μπροστά, θα πρέπει να βάλουμε το βελονάκι στην τρίτη θηλιά από την πίσω πλευρά του πόντου.

Φτιάξε μια αλυσίδα, όσο ορίζει το πατρόν σου και ένωσε την σε κύκλο με ένα βουβό στον πρώτο πόντο. 

Γύρος 1: Κάνε 1 αλυσίδα και δούλεψε από 1 μπδ σε κάθε πόντο του γύρου. Θα δουλέψουμε σε συνεχόμενους γύρους, χρησιμοποίησε ποντοδείκτη.

Γύρος 2: Κάνε ζετέ, βάλε το βελονάκι σου στην τρίτη θηλιά από την πίσω πλευρά του πόντου (back side), ολοκλήρωσε το μπδ ως συνήθως, επανέλαβε μέχρι το τέλος του γύρου.

Φτιάξε όσους γύρους αναφέρει το πατρόν σου.

Αυτή η μέθοδος δημιουργεί ένα ύφασμα με ανάγλυφη την καλή πλευρά (right) και επίπεδη την πίσω (wrong).

Μπδ3θηλιά σε σειρές:

Όταν δουλεύουμε σε σειρές βλέπουμε και τις δυο πλευρές του πλεκτού μας. Αυτό μας επιτρέπει να δουλέψουμε στην τρίτη θηλιά είτε από την ίδια, πάντα, πλευρά, είτε και από τις δυο πλευρές.

Μπδ3θηλιά σε σειρές, δουλεύοντας στην τρίτη θηλιά από την ίδια πάντα πλευρά:

Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις σε ποια πλευρά θα βάζεις το βελονάκι σου (μπροστά ή πίσω) και πρέπει να θυμάσαι να χρησιμοποιείς πάντα την ίδια πλευρά. Σε αυτό το παράδειγμα θα βάζουμε το βελονάκι πάντα από την μπροστινή πλευρά (front).

Κάνε μια αλυσίδα όσο μεγάλη θέλεις.

1-2-rows

Σειρά 1: (Καλή πλευρά). Φτιάξε από ένα μπδ σε κάθε πόντο της αλυσίδας. Κάνε ένα αλυσιδάκι και γύρνα.

Γύρνα 2: (Ανάποδη πλευρά). Κάνε ζετέ, βάλε το βελονάκι στην τρίτη θηλιά από την μπροστινή πλευρά του πλεκτου, ζετέ και ολοκήρωσε το μπδ ως συνήθως. Επανέλαβε μέχρι το τέλος της σειράς. Κάνε ένα αλυσιδάκι και γύρνα.

Σειρά 3: (καλή πλευρά). Επανέλαβε την σειρά 2.

row-3

Επανέλαβε την σειρά 2 όσες φορές χρειάζεσαι.

Όπως βλέπεις, αυτή η μέθοδος δημιουργεί ένα ύφασμα με παρόμοια, ανάγλυφη επιφάνεια και στις δυο πλευρές.

Μπσ3θηλιά σε σειρές δουλεύοντας και από τις δυο πλευρές:

Αυτή την φορά όποτε βλέπεις την καλή πλευρά του πλεκτού, θα βάζεις το βελονάκι στην τρίτη θηλιά από πίσω, ενώ όταν βλέπεις την ανάποδη πλευρά θα βάζεις το βελονάκι στην τρίτη θηλιά από μπροστά.

Φτιάξε μια αλυσίδα όσο μεγάλη θέλεις.

1-2-rows

Σειρά 1: (Καλή πλευρά). Φτιάξε από ένα μπδ σε κάθε πόντο της αλυσίδας. Κάνε ένα αλυσιδάκι και γύρνα.

Σειρά 2: (Ανάποδη πλευρά).  Κάνε ζετέ, βάλε το βελονάκι στην τρίτη θηλιά από την μπροστά, κάνε ζετέ και ολοκλήρωσε το μπδ ως συνήθως. Επανέλαβε σε κάθε πόντο της σειράς. Κάνε ένα αλυσιδάκι και γύρνα.

after-row-3-ri-sid

Σειρά 3: (Καλή πλευρά). Κάνε ζετέ, βάλε το βελονάκι στην τρίτη θηλιά από πίσω, κάνε ζετέ και ολοκλήρωσε το μπσ ως συνήθως. Κάνε ένα αλυσιδάκι και γύρνα.

Επανέλαβε τις σειρές 2 και 3 όσες φορές χρειάζεσαι.

Με αυτή την μέθοδο το ύφασμα είναι σχεδόν ίδιο με την πρώτη περίπτωση (σε γύρους), με την μόνη διαφορά ότι τώρα κάθε σειρά “κοιτάει” σε διαφορετική κατεύθυνση.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8ziIVZsJUP0&w=560&h=315]

Ελπίζω να σου άρεσε αυτό το μάθημα.

Leave a Reply