Πώς Πλέκω Σκουφί Με Βελονάκι

Πως πλέκω σκουφάκι με βελονάκι:

Πρώτα επιλέγουμε τα υλικά μας. Για να φτιάξουμε ένα σκουφάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε νήμα και το ανάλογο μέγεθος βελονάκι. Αν είσαι αρχάριος θα σου πρότεινα ένα μεσαίου πάχους νήμα και βελονάκι 4 ή 5 mm.

Στην συνέχεια καθορίζουμε το μέγεθος που θέλουμε να έχει το σκουφάκι. Για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε το ύψος και την περίμετρο του κεφαλιού. Για το ύψος μετράμε με μια μεζούρα από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τη βάση του αφτιού. Για την περίμετρο μετράμε γύρο από το κεφάλι, λίγο πιο πάνω από τα φρύδια.

Αφού μετρήσουμε την περίμετρο, βρίσκουμε την διάμετρο του κεφαλιού διαιρώντας την περίμετρο με την σταθερά 3,14. Για παράδειγμα αν το κεφάλι έχει περίμετρο 54 εκ τότε η διάμετρος του θα είναι: 54 / 3,14 = 17,19 εκ (στρογγυλοποιούμε στα 17 εκ). Επειδή τα σκουφάκια είναι αρκετά ελαστικά και θέλουμε να αγκαλιάζουν το κεφάλι, υπολογίζουμε την διάμετρό τους ένα εκατοστό μικρότερη από αυτή του κεφαλιού, δηλαδή 16 εκ.

Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε το κεφάλι τότε μπορούμε να συμβουλευτούμε τις καμπύλες ανάπτυξης κεφαλιού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρακάτω έχω ετοιμάσει ένα πίνακα με τα βασικά μεγέθη. Φυσικά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα στοιχεία όπως το πόσο αναπτυγμένο είναι ένα παιδί σε σχέση με την ηλικία του.

q19op6s

Έχουμε συγκεντρώσει τα υλικά και έχουμε βρει το ύψος και την διάμετρο για το σκουφάκι που θέλουμε. Πάμε τώρα στο πρακτικό κομμάτι.

Για να φτιάξουμε ένα σκουφάκι, πλέκουμε από πάνω προς τα κάτω, κυκλικά, αυξάνοντας τους πόντους σε κάθε γύρο μέχρι να σχηματίσουμε έναν επίπεδο δίσκο στην διάμετρο του κεφαλιού. Για να γίνει αυτό ξεκινάμε φτιάχνοντας 4 γαϊτανάκια στον αέρα (αλυσίδες) που τα κλείνουμε με βουβό στην πρώτη θηλιά για να σχηματίσουμε κύκλο. Εναλλακτικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε με προσαρμόσιμο κύκλο (magic ring).

Γύρος 1: Μέσα στον κύκλο που σχηματίσαμε πλέκουμε τους πόντους του πρώτου γύρου. Ο αριθμός των πόντων που θα βάλουμε εξαρτάται από το είδος της βελονιάς. Συνήθως ο πρώτος γύρος αποτελείτε από 5 – 8 πόντους για άρριχτα γαϊτανάκια, 8 – 12 για μισά ποδαράκια και 10 – 15 για ποδαράκια. Εννοείτε ότι ο πρώτος πόντος κάθε γύρου ξεκινάει με γαϊτανάκια στον αέρα (αλυσίδες). Συγκεκριμένα: Αν πλέκουμε με άρριχτα, ξεκινάμε με μια αλυσίδα και ένα άριχτο. Αν πλέκουμε με μισά ποδαράκι, ξεκινάμε με δυο αλυσίδες. Αν πλέκουμε με ποδαράκια ξεκινάμε με τρεις αλυσίδες. Κλείνουμε όλους τους γύρους με βουβό στον πρώτο πόντο.

1 

Γύρος 2: Πλέκουμε 2 πόντους σε κάθε θηλιά του προηγούμενου γύρου.

2

Γύρος 3: Πλέκουμε 1 πόντο στην πρώτη θηλιά και 2 πόντους στην επόμενη. Επανέλαβε το ίδιο μέχρι το τέλος του γύρου.

3

Γύρος 4: Πλέκουμε από ένα πόντο στις 2 πρώτες θηλιές και 2 πόντους στην επόμενη. Επανέλαβε το ίδιο μέχρι το τέλος του γύρου.

4

Γύρος 5: Πλέκουμε από ένα πόντο στις 3 πρώτες θηλιές και 2 πόντους στην επόμενη. Επανέλαβε το ίδιο μέχρι το τέλος του γύρου.

5

Γύρος 6: Πλέκουμε από ένα πόντο στις 4 πρώτες θηλιές και 2 πόντους στην επόμενη. Επανέλαβε το ίδιο μέχρι το τέλος του γύρου.

r6

Συνεχίζεις προσθέτοντας έναν πόντο πριν τις αυξήσεις μέχρι να φτάσεις την επιθυμητή διάμετρο. Προσοχή: Ανάλογα με το μέγεθος του σκουφιού και το νήμα μπορεί να χρειαστείς περισσότερους ή λιγότερους γύρους από το παράδειγμα.

round5

Όταν φτάσουμε στην διάμετρο που θέλουμε σταματάμε τις αυξήσεις και πλέκουμε από ένα πόντο σε κάθε θηλιά συνεχίζοντας τους γύρους μέχρι να φτάσουμε το κατάλληλο ύψος.

h

Έτοιμο! Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα διακοσμητικά όπως πλεκτά λουλούδια, κουμπιά κλπ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.